SUA înarmează ambele tabere în conflictul din Irak şi Siria

Nu, nu este vorba despre vreo teorie conspiraţionistă. O parte din ajutoarele destinate kurzilor care luptă în oraşul Kobani se pare că ar fi ajuns în posesia ISIS din neglijenţa forţelor occidentale.

Cel puţin una dintre cutiile cu armament paraşutate de avioanele americane ar fi aterizat într-o zonă controlată de Statul Islamic.

O înregistrare video a cărei autenticitate nu a putut fi încă verificată arată că militanţii islamişti ar fi intrat în posesia unui număr considerabil de grenade şi rachete de provenienţă americană.

N-ar fi nici pe departe prima dată când s-ar întâmpla acest lucru de la izbucnirea conflictului din Irak şi Siria, ISIS reuşind să captureze în numeroase rânduri echipamente militare de provenienţă occidentală de la armata irakiană.

Însă ar fi probabil prima dată când reuşeşte să facă acest lucru fără niciun efort, graţie doar neglijenţei personalului militar american.

O situaţie altfel hilară, dacă nu s-ar fi petrecut într-un context atât de tragic, se cuvine a redeschide discuţia mai amplă despre oportunitatea înarmării vreunei tabere în conflictele din Orientul Mijlociu.

Armament de proveninenţă occidentală a mai fost folosit împotriva trupelor din Vest sau a aliaţilor acestora în regiune, exemplul cel mai flagrant fiind probabil Al Qaida, principala organizaţie teroristă islamică până la apariţia ISIS.

În urmă cu numai o săptămână, cotidianul New York Times dezvăluia că şi armele chimice deţinute de regimul lui Saddam Hussein şi descoperite între 2004 şi 2011 de trupele americane şi irakiene sunt tot de proveninenţă occidentală.

Nu este vorba însă despre armele de distrugere în masă invocate de administraţia Bush pentru justificarea intervenţiei din 2003, ci de rămăşiţe din perioada anilor ’80 când Occidentul sprijinea regimul lui Saddam Hussein în războiul cu Iranul.

Şi exemplele pot continua. Privind retrospectiv este greu de înţeles deci cum transferul de şi mai mult echipament militar în zonă ar putea să ducă vreodată la încheierea unor conflicte sau limitarea numărului de victime într-o regiune cu un grad atât de ridicat de instabilitate. Bineînţeles, dacă asta era intenţia.

Articole similare

Top