Sperietoarea ISIS şi strategia anti-terorism a conservatorilor britanici

Presupusa escaladare a ameninţării reprezentate de terorismul islamic la adresa statelor occidentale serveşte drept justificare guvernului de la Londra pentru adoptarea unor noi măsuri de restrângere a libertăţilor civile.

Conservatori britanici şi-au anunţat intenţia de a susţine incriminarea “extremismului non-violent” prin chiar vocea prim-ministrului David Cameron, într-un discurs susţinut recent la ONU. Anunţul lui David Cameron a fost completat de intervenţia colegei de cabinet Theresa May la conferinţa Partidului Conservator din Birmingham, care a vorbit despre adoptarea unor măsuri concrete în acest sens după alegeri.

Una dintre aceste iniţiative va presupune întocmirea unei liste a “extremiştilor” care vor trebui să primească în prealabil aprobare de la poliţie pentru materialele pe care doresc să le posteze pe reţele de socializare precum Facebook sau Twitter. De asemenea, acestora li se va interzice să vorbească la evenimente publice dacă sunt consideraţi a reprezenta o ameninţare la adresa “funcţionării democraţiei”, scrie The Telegraph.

Planurile post-electorale au fost expuse de Theresa May în contextul ridicării nivelului ameninţării teroriste în Marea Britanie de la “substanţial” la “sever”, pe fondul evoluţiei dramatice a conflictului din Irak şi Siria.

Măsurile răspund şi îngrijorărilor din rândul opiniei publice, aflată sub influenţa acrobaţiilor mediatice ale ISIS dar şi a reacţiilor alarmante ale oficialilor, în condiţiile în care politica de imigraţie şi cea de asigurări sociale a ultimelor guverne a transformat Marea Britanie într-una din pepinierele preferate ale mişcărilor islamice radicale.

Securitate cu preţul libertăţii?

După ce au contribuit decisiv la răspândirea paranoiei în societatea britanică, autorităţile de la Londra se grăbesc să vină în întâmpinarea temerilor populaţiei cu planuri de consolidare a strategiei contra-teroriste.

Însă adoptarea unor măsuri de tipul celor anunţate de Theresa May ar putea deschide larg calea unor abuzuri grave, în timp ce eficienţa acestora în lupta cu flagelul terorismului este pusă serios la îndoială judecând după rezultatele unor politici de inspiraţie similară în Marea Britanie sau alte state occidentale.

Conservatorii intenţionează să introducă noi interdicţii care vor scoate în afara legii apartenenţa indivizilor la “grupuri care răspândesc şi promovează ura” sau strângerea de fonduri în beneficiul acestora.

Astfel de măsuri implică însă riscuri considerabile la adresa libertăţii de expresie în condiţiile în care interdicţiile se pot extinde cu uşurinţă şi asupra unor grupuri care promovează valorile tradiţionale în spaţiul public sau practică un discurs incorect politic după standardele actuale.

Recursul la sintagme vagi de tipul “ameninţare la adresa funcţionării democraţiei” sau “grupuri care răspândesc şi promovează ura” oferă foarte multă libertate autorităţilor în catalogarea unor acţiuni ca extremiste şi constrânge în aceeaşi măsură activitatea grupurilor care-şi asumă susţinerea unor cauze anacronice în societatea britanică.

Michael Krieger comentează pe blogul Liberty Blitzkrieg:

“În esenţă, (Theresa May) susţine că grupuri non-violente care în prezent nu încalcă nicio lege ar trebui incriminate prin crearea unor noi legi. Acest proces odată pornit va continua să fie extins şi iarăşi extins până când aproape orice formă de expresie alta decât propaganda guvernamentală va fi interzisă.”

FOTO: edp24.co.uk

Tags , ,

Articole similare

Top