Interpretare macro a propunerii fiscale a PSD

Florin Cîțu

Florin Cîțu

Economist licențiat în macroeconomie aplicată la Grinnell College și Iowa Sate University. A început cariera profesională ca economist al Băncii Naționale a Noii Zeelande (RBNZ). A urmat o experiență scurtă la BEI, după care s-a întors în Romania și, în perioada 2006-2011, a lucrat pentru o bancă olandeză ca economist șef și director trezorerie. În prezent, Florin Cîțu este economist independent, oferind consultanță pe teme macroeconomice atât clienților din sectorul privat, cât și celor din sectorul public.
Florin Cîțu

Ultimele postari ale lui Florin Cîțu (vezi toate)

Propunerea fiscală a PSD are două etape mari și încearcă o reașezare a surselor de finanțare a bugetului. În acest moment, ca în tot restul Europei, cea mai mare contribuție la buget o au taxele asupra forței de muncă și taxele din consum. O structură normală, din punctul meu de vedere, dacă nu se exagerează, așa cum s-a făcut din 2009, cu suprataxarea forței de muncă și a consumului.
Este normal să taxezi mai puțin capitalul pentru că ai nevoie să motivezi investițiile. Investițiile produc locuri de muncă și, implicit, stimulează consumul.

Ce propune PSD:
1) în primă etapă, reducerea taxării forței de muncă și a consumului. O decizie foarte bună, care stimulează creșterea economică pe termen lung.
2) a doua etapă, redesenarea taxelor pe capital și proprietate. Aici lucrurile nu sunt la fel de clare. Pe de-o parte, capitalul ar beneficia de impozitare mai mică, dar, pe de altă parte, proprietatea o să fie impozitată mai dur.

Combinația celor două etape ne oferă potențialul pe termen lung. Pe termen scurt, impactul este pozitiv, fără dubii. Pericolele pe termen scurt ar apărea doar de la o politică de cheltuieli guvernamentale concentrată pe creșterea salariilor, a subvențiilor și a transferurilor. Dar pe termen lung efectul depinde foarte mult de efectul net al impozitării capitalului și proprietății. Pentru noi contează cel mai mult efectul pe termen lung, presupunând că guvernul se ține de plan.

Pentru un efect pozitiv pe termen lung al acestei strategii este nevoie ca reducerea taxării forței de muncă și a consumului pe termen scurt să fie acompaniate pe termen lung de o impozitare mai mică sau cel puțin egală cu cea din prezent pentru capital și proprietate. În cazul în care se transferă impozitarea de la forța de muncă și consum la capital și proprietate, atunci economia va rămâne fără sursa internă de dezvoltare și va depinde, ca în acest moment, doar de ciclul economic extern.

Să vedem forma finală și mai ales propunerea PNL. Nu mă uit la cifrele avansate de PSD, pentru că nu știu ce modele folosesc și cum sunt “calibrate” 🙂

P.S. efectul maxim al acestei strategii a PSD depinde și de reacțiile politicii monetare sau alte șocuri externe.

Publicat inițial pe florincitu.wordpress.com

FOTO: Partidul Social Democrat/Flickr

Articole similare

Top