Provita Media
Ultimele postari ale lui Provita Media (vezi toate)
- Originile răului. Taina comunismului - 16 mai 2017
- Congelarea de ovule va elibera femeile? - 21 octombrie 2014
- Fără frică, despre educația sexuală obligatorie în școli - 1 octombrie 2014
NBC News a anunțat că firmele de tehnologie Apple și Facebook acoperă costurile de congelare a ovulelor pentru angajatele lor. Relatarea apare ca un comunicat de presă pentru industria tehnologiei de reproducere asistată (TRA), evitând orice referire la ratele ridicate de eșec sau riscurile potențiale de sănătate pentru copiii născuţi dintr-un ovul congelat în azot lichid.
Spre deosebire de serviciile anterioare oferite pacientelor care se confruntă cu probleme reale de fertilitate, congelarea de ovule este acum comercializată pentru femeile tinere perfect sănătoase ca cel mai grozav lucru de la inventarea pilulei încoace.
Este adevărat că în ultimele trei decenii, studiile și tehnicile experimentale de congelare a ovulelor au dus la nașterea a aproximativ 1000 până la 2000 de copii în întreaga lume. Majoritatea s-au născut la paciente sub 30 de ani cu cancer care au sperat să-şi păstreze calitatea ovulelor, înainte să fie supuse procedurii de chimioterapie.
Dar ceea ce majoritatea angajatorilor nu știu este că, până și metoda „nouă și îmbunătăţită” de congelare, cunoscută sub numele de vitrificare, are o rată de eșec de 77% în rândul femeilor de 30 de ani, iar la femeile de 40 de ani rata de eșec este de 91%. Având în vedere acest tip de reuşită proastă, angajatorii trebuie să se gândească de două ori înainte de a investi în proceduri care, în mod absolut, pot dăuna foarte bine stării de sănătate fizică și mentală a angajatelor, precum și productivităţii companiei lor.
În 2011, Samantha Pfeifer, pe atunci co-președinte al Comitetului Practica al grupului de lobby al Societăţii Americane de Medicină Reproductivă (SAMR), a declarat într-un interviu pentru on-line Nature că există încă multe întrebări fără răspuns cu privire la congelarea ovulelor. „Cât de reușită va fi congelarea pentru cineva care are aproape 40 de ani? Acest lucru nu a fost evaluat în nici un studiu clinic randomizat controlat”, a spus ea.
Cel mai alarmant este faptul că unele dintre substanțele chimice utilizate în procesul de congelare sunt toxice pentru embrioni, și nimeni nu știe cât de mult se absoarbe în ovule.
Societatea pentru Tehnologie de Reproducere Asistată (STRA) estimează că pentru o femeie de 38 de ani, șansa unui ovul congelat care duce la o naștere vie este de doar 2-12%. Aceasta este o concluzie importantă și semnificativă, având în vedere că vârsta medie a clientelor eligibile pentru congelarea ovulelor în SUA este de 37,4 ani. La nivel mondial, în 2011, mai puțin de zece copii se considera că s-au născut din ovule congelate la femei de 38 de ani și mai în vârstă.
Destul de ciudat, în octombrie 2012, după analiza a 981 de articole, dintre care 112 au fost relevante pentru siguranța şi eficacitatea lor, Comisia pentru Practică a SAMR a dnei Pfeifer a anunțat că procedura de congelare de ovule nu ar mai trebui considerată „experimentală”.
Făcând referire la „o lipsă de date referitoare la siguranța, eficacitate, eficiența costurilor și de potențialele riscuri emoționale”, comisia a avertizat: „Comercializarea acestei tehnologii cu scopul de a amâna fertilitatea poate da femeilor speranțe false… Pacientele care doresc să urmeze această procedură ar trebui să fie consiliate cu atenție”.
Într-o declarație de presă, Pfeifer a fost citată ca afirmând: „În timp ce o analiză atentă a literaturii de specialitate arată că procedura congelării de ovule este o tehnică valabilă pentru femeile tinere pentru care există o indicație medicală, nu putem în acest moment aproba utilizarea sa ca opțiune pe scară largă în scopul amânării fertilităţii. Această tehnică nu poate fi adecvată pentru femeile mai în vârstă care doresc să amâne reproducerea.”
Unii se întreabă de ce comisia a considerat oportun să elimine eticheta de „experimental”, în general, dar a avut dreptate când a subliniat faptul că firmele de congelare de ovule ar trebui să-şi consilieze cu atenție „femeile care urmăresc congelarea de ovule ca pe o modalitate de a-și amâna maternitatea”.
Este curios că nici STRA sau SAMR n-au anticipat că unii membri de-ai lor ar putea participa la „informarea” femeilor privind opțiunile lor de congelare a ovulelor, prin intermediul petrecerilor de tipul „Let’s Chill”, cum ar fi cea găzduită de EggBanxx și sponsorizată de către compania de medicamente EMD Serono, Freedom Fertility Pharmacy și trei clinici de infertilitate cu sediul la New York.
Evenimentul lor din septembrie 2014, de la un hotel șic din Manhattan Swank a celebrat trei de F: Fun (distracție), Fertility (fertilitate) și Freeze (congelare)”. Pentru potențialele cliente încrezătoare și angajatorii lor, locul în sine implică faptul că procedura congelării de ovule este atât de populară, ușoară, sigură și eficientă încât poți petrece, poți bea și câteva pahare de martini, înainte de a semna contractul.
Având în vedere că mass-media omniprezentă și marketing-ul au blitzul încărcat cu sloganuri de genul „Extinde-ți fertilitatea”, „Abordează concepția mai târziu” sau „Controlează-ţi calendarul”, femeile tinere și sănătoase care îşi pot permite procedura ar putea presupune că sunt neglijente dacă nu sunt de acord să-şi „asigure” șansele de a deveni mame în viitor.
Această teamă a fost descrisă exact de antropologul Tiffany Romain în cartea, „The Anthropology of Ignorance” (Antropologia ignoranței). Ca și FIV, spune Romain, piețele de afaceri cu congelarea ovulelor dau speranță și această speranță de multe ori se transformă în fantezia „autonomiei”.
Acest tip de fantezie și imaginație este profitabil pentru industria tehnologiei reproducerii asistate. În conformitate cu tradiția de a stabili prețuri ridicate pentru procedurile pe care le oferă industria, taxele de congelare a ovulelor pe ciclu pot varia de la 7.500 dolari până la 10.000 dolari și peste 16.000 dolari pentru trei cicluri recomandate se pot percepe pentru a se găsi „un ovul bun”.
În viitor, mai degrabă decât să încurajeze angajatele să se supună unor practici de reproducere invazive și de multe ori traumatice, angajatorii ar putea lua în considerare schimbarea politicilor la locul de muncă, politici care ar trebui să le permită femeilor să facă copii în timpul biologic cel mai sigur al lor, asigurându-le, în același timp, locul de muncă.
Traducere după ” Will egg freezing liberate women?” de Miriam Zoll (MercatorNet) – publicată iniţial pe Culturavieţii.ro