BNR confirmă, indirect, că a împins economia în recesiune în 2008

Florin Cîțu

Florin Cîțu

Economist licențiat în macroeconomie aplicată la Grinnell College și Iowa Sate University. A început cariera profesională ca economist al Băncii Naționale a Noii Zeelande (RBNZ). A urmat o experiență scurtă la BEI, după care s-a întors în Romania și, în perioada 2006-2011, a lucrat pentru o bancă olandeză ca economist șef și director trezorerie. În prezent, Florin Cîțu este economist independent, oferind consultanță pe teme macroeconomice atât clienților din sectorul privat, cât și celor din sectorul public.
Florin Cîțu

Ultimele postari ale lui Florin Cîțu (vezi toate)

În 2008, BNR a vândut aproximativ 3 miliarde de euro pentru a aprecia moneda națională. În ultimii ani, am tot scris analize care demonstrau că BNR, prin acea decizie, a aruncat economia în recesiune și criza care a urmat. De fiecare dată, BNR a susținut că intervențiile nu au avut un efect negativ pentru economie. BNR chiar a susținut că aceste intervenții au salvat economia. Bineînțeles, niciodată nu a demonstrat acest lucru.

Totuși, ieri (10 februarie 2014 – n.r.), în Parlament, Dl. Guvernator Mugur Isărescu a avut această declarație: ”Intervenția BNR cu valută pentru a aduce cursul leu/euro și, implicit, leu/franc la nivelul dinainte de 14 ianuarie, nu avem o evaluare exactă, dar primul șoc ar fi cheltuirea a câtorva miliarde de euro de la rezervă și, ulterior, intrarea țării în recesiune”, a spus Isărescu, citat de Agerpres.

Avem astfel confirmarea, chiar dacă nu directă, a BNR că intervenția în piața valutară din Octombrie 2008 a împins economia în recesiune.

Publicat inițial pe florincitu.wordpress.com

FOTO: steadytraveller/Flickr

Articole similare

Top