O instanță din Argentina: Urangutanii au drepturi de bază

Lucian Vâlsan

Lucian Vâlsan

Libertarian-conservator, om de IT, antreprenor și vorbitor de 8 limbi străine. Mai scrie pentru Solib.ro, Dispatch International (Suedia), A Voice for Men și are și o emisiune de radio în limba engleză.
Lucian Vâlsan

Ultimele postari ale lui Lucian Vâlsan (vezi toate)

Pe când Europa se pregătea să intre in corpore în concediu, un tribunal din Argentina emitea pe 18 decembrie 2014 o decizie cu potențiale foarte periculoase pe termen mediu și lung pentru jurisprudența europeană.

Concret, instanța a decis că urangutanul „Sandra”, născut în Germania și care se află la un zoo din Buenos Aires de circa 20 de ani, este înzestrat cu „drepturi legale de bază” similare cu cele ale oamenilor.

În urma unei interpretări judiciare […] dinamice, este necesar să recunoaștem că animalul este înzestrat cu drepturi ce trebuiesc protejate.” – se arată în motivarea instanței.

Decizia vine ca urmare a unui process în care avocatul urangutanului, Andres Gil Dominguez, a pledat pentru eliberaea animalului bazându-se pe tradiția legală habeas corpus în baza căreia a cerut Curții ca grădina zoologică să prezinte dovada autorității sub care „Sandra” este reținut. Aparent, dovada proprietății n-a fost suficientă.

Nu este prima oară când diferiți relativiști morali încearcă să treacă o astfel de decizie. În noiembrie, un grup de „apărători ai drepturilor animalelor” au încercat ceva similar în New York însă cererile lor au fost considerate nefondate de instanță. Și în România există Remus Cernea care și-a făcut un nume prin pledarea sa în Parlament pentru statutul de „persoane” acordat delfinilor.

Absurdul situației vine în primul rând prin prisma faptului că „Sandra” nu poate avea responsabilități. Iar în momentul în care intrăm pe panta alunecoasă a drepturilor fără responsabilități (altfel spus, privilegii), decăderea însuși conceptului de „drepturi” nu e foarte departe – lucru de altfel foarte benefic pentru dictatura comunistă de la Buenos Aires.

Însă această decizie prezintă un risc uriaș de repercusiuni și asupra dreptului european, având ca poartă de intrare Spania. Dacă în mod oficial doar câteva țări din America Latină mai mențin statutul similar cu Commonwealth-ul (dar cu Spania în centru) când vine vorba de legi (Chile fiind un astfel de exemplu), în mod informal legăturile la nivel de politici publice între Spania și majoritatea țărilor vorbitoare de spaniolă din America Latină sunt cât se poate de reale. Iar Argentina nu face excepție – mai ales că la Madrid este preconizată o nouă putere de Stânga la următoarele alegeri.

Rămâne de văzut însă ce fel de Stânga va ajunge la putere la Madrid și dacă va fi dispusă să adopte absurdul argentinian. Însă dacă acest lucru se va întâmpla – din acel moment, va fi doar o chestiune de timp până când eurocrații vor emite o directivă mandatorie pentru toate cele 28 de națiuni ce fac parte din marea Uniune Europeană.

FOTO: timesfreepress.com

Articole similare

Top